Çene Kırığı Tedavi
Çene kırıkları, ağır darbe sonucu oluşan kırıklardır. Hiç zaman kaybedilmeden çene cerrahına başvurulmalıdır. Hastanın kırık öncesi durumuna dönebilmesi için, kırık parçalar eski yerine getirilir, hizalanır ve kaynaşması için teller, plak, vida, protez veya özel splintler kullanılarak doğru konumda sabitlenir.
Çene kırıkları, yaşanan kazalar ve travmalar sonucunda gerçekleşir. Genellikle ağır bir darbe alındığı zaman oluşur. Böyle bir durum yaşandığı zaman vakit kaybetmeden cerraha başvurmak gerekmektedir.
Çene kırığı, türüne ve durumuna göre farklı müdahaleler gerektirebilmektedir. Bazı durumlarda diş kayıpları da yaşanabilir, ciltte yaralanmalar olabilir. Tüm bunlar için topluca bir tedavi uygulanmaktadır.
Çene Kırığı Nasıl Anlaşılır?
Çene kırığı yaşayan hastalarda çenede şişme, yemek yemede zorluk, dişlerde sallanma ya da kanamalar görülebilir. Hasta ağzını kapatamaz, ağrı ve acı hisseder. Genellikle ciltte morluklar da oluşabilir.
Çene Kırığına Nasıl Müdahale Edilir?
Çene kırığına ilk yardım müdahalesinde çene asla hareket ettirilmemelidir. Çene kırığı tedavisi sonrasında dişler de tel yardımıyla birbirine bağlanmakta, diş kayıplarının önüne geçilmektedir. Bununla beraber müdahale sonrasında da çenenin hareketsiz kalması amacıyla üst ve alt dişler telle bağlanabilir. Bu teller sayesinde çene kımıldamaz. İyileşme süreci daha hızlı olur.
Ameliyat Gerekir mi?
Evet. Çene kırıkları birleşik kemik kırılmasıyla oluşur. Kırıkları birbirine tekrar kenetlemek için ameliyat yapılır. Eğer kemik kaybı varsa yerine yeni bir kemik parçası yerleştirilir.
Tedavi Ne Kadar Sürer?
Çene kırığı tedavisi genellikle 4 hafta sürmektedir. Bu iyileşme sürecine ve kırığın durumuna bağlı olarak 8-9 haftaya da çıkabilir.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Ameliyat sonrasında eğer doktor önerdiyse antibiyotik kullanılır. Bununla beraber süreci nasıl geçirmeniz gerektiği ile ilgili uzman doktor size önerilerde bulunacaktır. Buna harfiyen uymak gerekir. Doktor, yaralanmanın türüne göre çeşitli ilaçlar kullanmayı önerebilir. Genellikle verilen ilaçlar sıvı formdadır.
Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11