Fluorid Diş Tedavi
Diş çürükleri, diş minesi adı verilen en dış tabakanın, asit tarafından erimesiyle başlar ve ilerler. Çocuklarda yeni süren genç dişlerin minelerinin olgunlaşması için belirli bir zamana ihtiyaç vardır ve genç dişler bu zaman içinde çürüğe daha yatkındır.
Diş çürükleri, diş minesi adı verilen en dış tabakanın, asit tarafından erimesiyle başlar ve ilerler. Çocuklarda yeni süren genç dişlerin minelerinin olgunlaşması için belirli bir zamana ihtiyaç vardır ve genç dişler bu zaman içinde çürüğe daha yatkındır.
Yüzeysel fluorid uygulamaları sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yöntemidir. Fluor, diş minesinin yapısına katılarak mineyi olgunlaştırır, çürük yapıcı bakterilere ve bu bakterilerin ürettiği asitlerin neden olduğu zararlara karşı korur. Bunların yanında fluor, yeni başlayan beyaz nokta çürüklerinin ilerlemesini de engeller. Fluor uygulaması yaklaşık 5 dakika süren oldukça basit ve koruyucu bir tedavidir
Fluorid tedavi uygulaması amacı nedir?
Mine’nin yapı taşını fluorid ile güçlendirerek diş yapısını çürüklere karşı daha dirençli hale getirmek amaçlanır.
Fluorid uygulamaları kaç çeşittir?
Fluor uygulamaları sistemik ve yerel (topikal) olmak üzere ikiye ayrılır. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalarda içme suları, sofra tuzu ve süt, fluorlenmiş ve bu şekilde sistemik olarak vücuda alınan fluorin dişler üzerinde koruyucu etkisi olduğu söylenmiştir.Ancak günümüzde fluorin diş macunu, jel, cila, köpük gibi ajanlarla yerel olarak, yani yutulmadan, doğrudan dişler üzerine uygulanmasının çok daha etkili olduğu bildirilmiştir.
Fluorid uygulamaları güvenli midir?
Türk Pedodonti Derneği (TPD) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Eğitim Komisyonu’nun 2016 yılında yayımladığı “Fluor Durum Raporu”nda çürük önlemek için kullanılan fluor kaynaklarının toksik dozda fluor içermediği, dolayısıyla güven verici olduğu bildirilmiştir.Diş hekimlerinin önerdiği uygun miktarlarda kullanılan fluorid insan sağlığı üzerine hiçbir yan etki oluşturmamaktadır.
Hangi dişlere fuorid uygulaması yapılır?
Fluor jel uygulaması tüm dişlerin tüm yüzeylerine uygulanır.
Çocukların ağız ve diş sağlığında fluorid nasıl uygulanmalı?
İstemsiz olarak yutulabilme riski nedeniyle 0-3 yaş arası çocuklarda günlük kullanım için fluorid içermeyen macunlar önerilmektedir. Ancak bütün süt dişlerinin tamamlandığı 3 yaştan itibaren diş hekimi kontrollerinde yapılacak yerel fluorid uygulamaları ile çocuklarda diş minesinin güçlenmesi ve çürükten korunma sağlanmaktadır.
Fluorid jel uygulaması ne kadar süre etkilidir?
Fluor jel uygulaması çocuğunuzun bulunduğu çürük risk grubuna göre 4 ile 6 ay etkilidir. Bu sürelerin sonunda tekrarlanması gerekir. Böylece belli bir süre sonunda, her yeni gelen diş gurubuna gerekli miktarda fluoru depolanmış olacaktır.
Fluorid uygulaması nasıl yapılır?
Fluorid uygulamasından önce dişlerin bütün yüzeyleri polisaj adı verilen işlemle (özel mekanik bir fırça ve pat ile) temizlenmekte ve diş plağı uzaklaştırılmaktadır. Ardından fluorid içeren bir cila dişler üzerine fırça yardımıyla sürülmektedir. Hastanın uygulama sonrası en az 30 dakika boyunca hiçbir şey yiyip içmemesi, ağzını çalkalamaması önerilir.
Çocuklarda fluorid uygulaması hangi sıklıkla yapılır?
Fluoridin diş çürüklerine karşı koruyucu etkisini gösterebilmesi için günlük olarak düşük dozda, periyodik aralıklarla da yüksek dozda uygulanmasına ihtiyaç vardır. Diş macunları düşük dozda fluorid içermektedir ve her gün kullanıldığında etki gösterir. Diğer taraftan yüksek dozda fluor içeren ajanların (jel, köpük, cila vb.) uygulanma sıklığı ve şekli kişiye özgüdür. Diş hekimi muayenesi sırasında hastanın çürük risk grubu belirlenir ve yerel fluorid uygulama sıklığı bu gruba göre 3,4 veya 6 ayda bir olarak değişebilir.
Fluorid uygulaması ne kadar sürer?
Fluor uygulaması yaklaşık 5 dakika süren oldukça basit bir koruyucu tedavidir.
Fluorid jel uygulaması sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?
Uygulama sonrasında yarım saat ila 1 saat süre ile yeme içme yapılmaz. 24 saat ise süt ve süt ürünleri tüketilmez. Dondurma ve çikolata dahil.
Süt ürünleri tüketilirse ne olur?
Uygulamanın etkisi zayıflar. Çocuğunuza bir zarar vermez.
Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11