background

Gömülü Diş Operasyonu

Gömülü Diş Operasyonu

Gömük diş çıkma vakti geçmesine rağmen çıkamamış dişlere denir. Gömülü dişlerin tamamı çene kemiğinin içinde kalabileceği gibi aslında doğru yerde olup üzerlerinde sadece yumuşak doku olduğundan da görünmeyebilirler.

 

Gömülü diş operasyonu, gömük dişlerin yarattığı problemlerin giderilmesi için uygulanan yöntemlerden birisidir. Gömülü dişler, kemik dokusunu geçip, diş eti dokusunu geçemeyerek çıkamayan dişlere denilmektedir.

Peki dişler neden gömülü kalır?

  • Genetik faktör
  • Çene darlığı
  • İltihap
  • Başka dişlerin dişin önünü kapatması

Hangi Dişlerde Bu Probleme Rastlanır?

Genellikle yirmi yaş dişlerinde bu sıkıntıya rastlanmaktadır. Bunun dışında köpek dişleri de gömülü kalır.

Gömülü Diş Tedavisi

Eğer gömülü dişler kişide hem estetik hem de işlevsel anlamda sorunlar yaratıyorsa mutlaka müdahale edilmelidir. Ortodontik tedavilerle bu sorun kolaylıkla ortadan kaldırılabilmektedir.

Gömülü Dişler Hareket Ettirilerek Kullanılabilir Hale Getirilir mi?

Evet. Bazı durumlarda diş hekimleri dişi hareket ettirerek sağlıklı ve kullanılabilir hale getirebilmektedir. Bu diş yapısına, ağız yapısına ve gömülü dişin durumuna bağlı olarak değişir.

Gömülü Dişler Nasıl Çekilir?

Gömülü dişler; birçok farklı yöntemle çekilebilir. Bunun için kapsamlı bir muayene ve inceleme yapmak gerekmektedir. Gömülü dişler, lokal anestezi ya da sedasyon etkisi altında çekilebilir.  Bu dişlerin çekilmesi için en uygun zaman herhangi bir belirti gösterilmediği durumlardır.

Gömülü Dişler Çekildikten Sonra Neler Yaşanır?

Gömülü dişler alındıktan sonra bölgede morluk, ağrı ve şişlik yaşanabilir. Bu normaldir ve iyileşme sürecinde geçer. Yine de bu gibi durumlarda doktora danışmakta fayda vardır. Doktor ağrı için ilaç reçete edecektir. Şişliği en düşük seviyede tutmak içinse buz kompresi yapılabilir.

Çekim sonrasında ilk gün kişi tükürmemeli, diş fırçalamamalıdır. İlk iki gün sıvı ve ılık gıdalar tüketmelidir. Eğer doktor ağrı kesici ilaç ya da antibiyotik önerdiyse düzenli olarak kullanılmalıdır. İyileşme sürecinde sigara içilmemelidir.

Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11